WiLLEM DE BIE

De Bie groeide op aan de Oostsingel waar zijn vader conciërge was van de toenmalige Rubberstichting. In dat gebouw bevond zich ook een doka (donkere kamer) waar de Bie de eerste ontdekkingen deed op het gebied van fotopapier, ontwikkelen en fixeer.

De eerste foto’s worden van landende en startende vliegtuigen, F-104’s, T-33’s en F-27’s, vlak naast vliegveld Ypenburg gemaakt met het vierkante Kodak-boxje van zijn ouders. De eerste eigen camera is een Agfa Isoly waarvoor de jonge fotograaf een koude nacht doorbrengt bij een uitverkoop-etalage van een Delftse fotowinkel.

Na het doorlopen van de Fotovakschool en het volschieten van kilometers film gaat Willem eind jaren zeventig freelance werken bij de Delftse fotograaf Henk Koster. Bij Koster, die op dat moment regionale fotografie combineert met tennisfotografie over de hele wereld, leert hij het vak. Veel opdrachten voor lokale, regionale en nationale kranten en tijdschriften vanuit het Delftse bedrijf, maar soms ook samen met Henk Koster op locatie in Europa. Van een braderie in ’t Westland tot het bezoek van Bill Clinton in Nederland, van het drama in ’t Koetsiertje tot een bloedstollende tennisfinale McEnroe – Connors. Van een Delftse doka tot benauwd gepruts in een bezemhok. En dat alles in het hoge tempo van de persfotografie.

SIJTHOFF PERS
In 1992 start hij in de Delftse Post de rubriek ‘Dubbel Delft’, daarbij dankbaar gebruik makend van oude negatieven van collega-fotograaf Tiemen van de Reijken. Eind jaren tachtig gaat Willem bij de Fotodienst van Sijthof Pers werken en is daarmee fulltime met fotografie bezig. Na een reorganisatie bij Sijthoff met veel ontslagen begint hij in de jaren negentig een eigen fotobureau; eerst aan het Delftse Stationsplein en wat later in de Rotterdamse wijk Delftshaven. Samen met vaste en freelance medewerkers werkt hij o.a. voor de Nederlandse Dagblad Unie, Politie Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden, Woningbedrijf Rotterdam, week- en maandbladen en diverse Delftse opdrachtgevers.

DRONES
De Bie specialiseert zich steeds meer in luchtfotografie, wat resulteert in het boek ‘Kijk op Delft’ met fraaie luchtfoto’s van de prinsenstad. Rond 2015 ontdekt hij het Ei van Colombus: de drone. Op dat moment nog een log, zwaar en duur apparaat, maar anno nu geevolueerd tot een handzaam, klein en technisch zeer hoogwaardig ‘luchtvaartuig’. Hij haalt alle benodigde brevetten en vergunningen en mag momenteel commercieel met drones vliegen. Gezien de liefde voor hoge standpunten had Tiemen van der Reijken het zeer waarschijnlijk prachtig gevonden.

 

FotoTOESTEL

Ooit begonnen met een Agfa Isoly is het nu wel genieten met een Sony RX10-IV, een GoPro Hero 7 en meer van dat. Ook de dronecamera is 4K en kan veel autonoom. De tas met zware spullen staat al maanden in de kast…

ROLLETJES

Met een fotorolletje deed de fotograaf zuinig. Elk nieuw rolletje vergde weer extra tijd in de doka. En dus ging je spaarzaam met beelden om. Nu: even m’n smartphone legen. Zo-oo! Toch al gauw 2500 beelden in korte tijd…

STANDPUNT

Net als Tiemen heeft Willem een voorkeur voor een hoog standpunt. Goed alles kunnen overzien. Hij heeft van alles aan elkaar geprutst wat kon vliegen en waar een camera onder kon. Van vlieger tot drone, van ballon tot modelvliegtuig. Veel gecrasht, dat wel…

Check ook WILLEMDEBIE.NL